Of je nu een reis maakt naar een tropische bestemming of gewoon geniet van de zomer in eigen land, die warme zon op je huid voelt zalig, niet? We zouden soms echter vergeten dat blootstelling aan de zon ook schadelijk kan zijn. Zonneschade kan leiden tot vroegtijdige veroudering van de huid en kan zelfs huidkanker veroorzaken. Wil je meer weten over de invloeden van zonneschade op je huid en hoe je die kan voorkomen? Lees dan zeker tot het einde van deze blogpost!
De ene zonnestraal is de andere niet
De zon zendt verschillende soorten straling uit, die op te delen vallen in twee grote groepen: de elektromagnetische en de corpusculaire stralen. Die laatste soort straling bestaat onder meer uit elektronen en neutronen, waar we het in deze blogpost niet over zullen hebben, omdat de elektromagnetische stralen van de zon degene zijn die effect hebben op onze huid.
Het licht en de warmte die we van de zon krijgen vallen dus onder elektromagnetische straling. Die stralen zien en voelen we, maar binnen die groep zijn er ook een aantal onzichtbare stralen die schade kunnen bezorgen. Een voorbeeld zijn de ultraviolette stralen, die onze huid zelfs bereiken op mistige of bewolkte dagen.
UVB of ultraviolet B
is de sterkste en meest bekende straling, ook al gaat het hierbij om maar 5% van alle UV. De energie is zo hoog dat ze zonneschade zoals huidkanker kan veroorzaken. Op je zonnebescherming vind je de beschermingsfactor tegen UVB terug als een cijfer: de sun protection factor of SPF.
UVB zorgt voor de verbranding van onze huid, maar hoe hoger de SPF op je product is (bijv. 15, 20, 30, 50), hoe langer je beschermd bent tegen die straling en hoe minder vaak je je zal moeten insmeren. Let wel op dat het combineren van zonneproducten met een verschillende SPF je huid geen betere bescherming biedt. Zo maken een SPF20 en een SPF30 samen geen SPF50!
UVA of ultraviolet A
waar 95% van de UV-stralen uit bestaat. Die zorgen niet enkel voor een gebruinde huid, maar ook voor verbranding en bereiken ons zelfs door glas heen. Terwijl in zonnebanken vooral UVA gebruikt wordt, kunnen beide soorten UV tot diep in onze huid doordringen en zelfs schade aanrichten aan onze cellen, waardoor onze huidstructuur kan veranderen.
Denk dan aan het krijgen van rimpels, donkere vlekken en een verlies van elasticiteit. Daarnaast kan blootstelling aan UV-stralen ook het risico op huidkanker verhogen en produceert UVA vrijde radicalen of molecules die schadelijk kunnen zijn. Wat die vrije radicalen precies zijn en hoe je jezelf ervoor beschermt, lees je in deze blogpost.
Er zijn ook zonnestralen die nog niet zo lang bekend zijn, maar waarvoor we ons wel zeer goed moeten beschermen
IR of Infraroodstralen
zijn onzichtbaar voor het menselijke oog, maar produceren de warmte die we voelen. Ze worden dan ook gebruikt in verschillende toepassingen, zoals afstandsbedieningen, medische apparatuur en sauna’s. Ondanks dat infraroodlicht positieve effecten heeft, kan het je huid doen verouderen en schade bezorgen aan je netvlies.
HEV of high energy visible light
De zon bevat ten slotte blauw licht dat een onderdeel vormt van het zichtbare lichtspectrum en ook wordt uitgestraald door elektronica zoals je computer of smartphone. Die stralen leiden tot huidveroudering en pigmentvlekken. Over het algemeen kan blauw licht schade veroorzaken aan je netvlies en kan het je slaapkwaliteit beïnvloeden, omdat het de aanmaak van melatonine (het hormoon dat een rol speelt in ons slaap-waakritme) vermindert.
Bescherm jezelf tegen de zon
Er zijn gelukkig verschillende manieren waarop je zonneschade kan voorkomen. De voornaamste is om een goede zonnebrandcrème te gebruiken met breedspectrumbescherming. Die beschermt je zowel tegen UVB, UVA, infraroodstraling als blauw licht. Het is belangrijk dat je een product gebruikt met een minimum SPF van 20 en dat regelmatig opnieuw aan te brengen, vooral na het zwemmen of zweten.
Daarnaast kan je ook andere maatregelen nemen om je blootstelling aan de zon te verminderen, zoals het dragen van een pet, beschermende kleding en het vermijden van direct zonlicht tijdens de uren waarin de zon het sterkst is, meestal net na de middag.
Blijk je toch verbrand, gebruik dan geen vettige crème op je huid, maar kies voor een aftersun met verkoelende eigenschappen. Wanneer je verbrand bent, houdt een crème namelijk de warmte van je huid net vast, waardoor het branderige gevoel verergert.
Lees mijn gratis sun guide
Al onze zonneproducten beschermen tegen de vier soorten stralen waar we het in deze blogpost over hebben en vind je terug in de webshop. Weet je niet welke zonnecrème het beste is voor jouw huid? Download dan hier mijn gratis sun guide en kom te weten waar je op moet letten bij het kopen van een zonnecrème.
Zonnige groetjes!